alles over Florida
afstanden
alcohol
auto rijden
bagage
beste reisperiode
bezienswaardigheden
brandstof
creditcards
dieren
dolfijnen
douane
drinken
drugs
duiken & snorkelen
elektriciteit
eten
feiten & cijfers
fooien
foto's
fotograferen
geld
homoseksualiteit
insecten
internationaal rijbewijs
internet
key hert
key lime pie
key limes
kleding
klimaat
kortingen
luchthavens
musea
naakt zonnen
navigeren
openbaar vervoer
orkanen
outlet malls
parkeren
paspoort & visum
plaatsen
pretparken
pretparkkaartjes kopen
prijzen
roken
sales tax
sterren spotten
stranden
supermarkten
taal
telefoneren
temperatuur
tijdsverschil
tolwegen
uiterlijk
vakantie
valet parking
veiligheid
weer
winkelen
zonkracht
zwemmen met dolfijnen

het klimaat van Florida

De staat Florida heeft officieel met 3 soorten klimaat te maken. Het grootste deel van Florida heeft een warm zeeklimaat met milde winters en warme zomers. Dit Cfa klimaat volgens de Köppen-Geiger classificatie gaat in het zuiden over in twee verschillende tropische klimaten: het tropisch savanneklimaat (type Aw) en deels een tropisch moessonklimaat (type Am). Veel bronnen vatten het klimaat van Florida simpelweg samen als een subtropisch klimaat, wat echter officieel geen classificatie is maar een zonder strikte criteria gebruikte verzamelnaam voor gebieden die wat betreft temperaturen, luchtvochtigheid en neerslag in de buurt komen van de tropische klimaten.

Een aantal factoren zijn kenmerkend voor het klimaat van Florida:
- de wintermaanden zijn koeler maar stabieler
- de zomermaanden zijn (zeer) warm, maar redelijk instabiel wat betreft weerbeeld
- de periode november tot en met april is de droge periode
- vanaf mei tot en met oktober is de natte periode met aanzienlijk grotere neerslaghoeveelheden en een grotere kans op dagen met regen
- vanaf juni tot december kunnen orkanen of tropische stormen actief zijn boven of in de buurt van Florida
- vorst komt zelden voor, sneeuw nog minder
- in de zomer zijn temperaturen die rond of boven de tropische grens van 30 graden liggen vrijwel gegarandeerd, zeker in het zuiden
- zelfs in de nattere periode is het aantal zonuren gemiddeld vrij hoog.

Het weer per maand

januari en februari
De kans op neerslag is in de zuidelijke helft van Florida vrij klein, de hoeveelheden liggen gemiddeld onder de 50 millimeter regen per maand. De zon is vrij nadrukkelijk aanwezig en de temperaturen liggen overdag gemiddeld tussen de 15 en 24 graden. Onder invloed van koude poollucht uit het noorden kunnen de temperaturen overdag gedurende enkele dagen een stuk lager liggen en is er in het binnenland zelfs een enkele keer lichte nachtvorst mogelijk. Orkanen komen in deze maanden niet voor.

maart en april
De meest stabiele maanden wat betreft weerbeeld en neerslag. Met gemiddeld slechts vijf dagen met neerslag per maand en 9 tot 10 uren zonneschijn per dag is het voor velen genieten. De temperatuur loopt op van 22-27 graden begin maart naar 25 tot 30 graden eind april. Sommige jaren komt de thermometer al in de tweede helft van april boven de dertig graden uit. Het zeewater is in deze twee maanden het koelste met gemiddeld 17 tot 24 graden. Vooral langs de kust van de Golf van Mexico kan de zeewatertemperatuur aan het einde van april een flinke opwarming laten zien. Ook in maart en april is de kans op een orkaan vrijwel nihil.

mei
Mei is de overgangsmaand naar instabiel weer met meer buien, een grotere kans op veel wind en een hogere luchtvochtigheid. De temperaturen liggen op veel plekken overdag rond de dertig graden en ook ‘s nachts wordt het voelbaar warmer. Het moment van de weersomslag is per jaar verschillend. Meestal ligt het zo rond de tweede week van mei waarna het aantal wolkeloze dagen ineens een stuk kleiner wordt.

juni en juli
Deze maanden moet je rekening houden met warm, vochtig en benauwd weer. Regen kan in de vorm van korte en vaak zeer pittige buien vallen maar ook dagen die overwegend regenachtig zijn kunnen voorkomen. De hoeveelheden regen die dan kunnen vallen zijn soms net zo hoog als wat we in Nederland in de hele maand meten.
De relatieve luchtvochtigheid is in deze maanden hoog wat in combinatie met vrijwel gegarandeerde tropische temperaturen zorgt voor klam en benauwd weer. Vanaf juni komt het orkaanseizoen op gang en is er een (kleine) kans op tropische stormen.

augustus en september
De warmste en meest instabiele maanden van het jaar. Heel Florida heeft te maken met ronduit tropisch weer. Overdag is het zeer warm met temperaturen tussen de 30 en 35 graden, soms zelfs nog hoger. ‘s Nachts daalt de thermometer zelden onder de 22-24 graden Celsius. De kans op stormen neemt toe. Regelmatig trekken kleinere en grote depressies over (delen van) Florida. De kans op een eventuele orkaan is in deze maanden ook het grootst. Met watertemperaturen van 27 tot 30 graden Celsius is de zee gedurende deze maanden op z’n warmst.

oktober
In deze maand neemt de kans op onbestendig weer af en dalen de temperaturen licht ten opzichte van de voorgaande maanden. Het aantal tropische stormen neemt iets af, hoewel ze juist in deze maand wel erg venijnig kunnen zijn.

november
De overgangsmaand van instabiel tropisch weer naar rustiger weer met lagere temperaturen. Officieel is november de laatste maand van het orkaanseizoen. De kans op zware stormen is echter al een stuk lager dan in de voorgaande maanden. Er is echter wel een redelijke kans op dagen met veelal bewolkt weer en langdurige regen. Deze dagen zijn over het algemeen de laatste stuiptrekkingen van het natte seizoen en het aantal langere periodes met mooi stabiele weer neemt in rap tempo toe.

december
In het noorden van Florida neemt de regenkans wat af, in het zuiden neemt de kans op neerslag nog meer af. Het aantal dagen met maximaal enkele wolken aan een verder blauwe lucht neemt toe. Je merkt ook duidelijk dat de relatieve luchtvochtigheid afneemt waardoor je minder snel gaat zweten. In de noordelijke helft zijn er al de nodige dagen te noteren waarbij de maximum temperatuur niet meer boven de twintig graden uitkomt. In de zuidelijke helft blijft het met middagtemperaturen van 20 tot 26 graden nog steeds zeer aangenaam en kun je vrijwel alle dagen heerlijk doorbrengen aan het zwembad of op het strand.

Meer over het klimaat en weer van Florida
het weer in Florida
klimaatinfo Florida
orkanen in Florida
temperaturen in Florida

plaatsen & gebieden
Art Deco District
Bahama's
Clearwater Beach
Cuba
Daytona Beach
Everglades
Florida Keys
Fort Lauderdale
Fort Myers
International Drive
Key West
Kissimmee
Miami
Miami Beach
Naples & Marco Island
Orlando
South Beach
Sunny Isles Beach
Tampa
 
pretparken & meer
Bush Gardens
Discovery Cove
Gatorland
pretparken in Florida
pretparkkaartjes kopen
SeaWorld
Sloppy Joe's
Universal World Resort
Walt Disney World Resort
Wet 'n' Wild waterpark
 
vakantie
auto huren
beoordelingen
beste reisperiode
bezienswaardigheden
cruises
douane
hotel Floridays Resort
hotel Fontainebleau
hotels
last minutes
luchthavens
met kinderen reizen
paspoort & visum
reisgidsen
vakantie
villa huren
vliegen naar Florida
vliegtickets
 
meer Florida
Florida bezienswaardigheden top 10
Florida informatie
Florida klimaat & weer
Florida startpagina
Florida toerisme
Florida zonkalender
... meer Florida